Disznauvágás a kárpáckettőben Apr20

Tags

Related Posts

Share This

Disznauvágás a kárpáckettőben

Kedves szatmári és antofagastai olvasóink, mai bejegyzésünkben egy olyan népszokásnak szeretnék emléket állítani, amely minden bizonnyal még évezredek múltán is, midőn lézerrel szeleteljük a mangalicát, még akkor is biztos pont lesz a téli hónapokban: a gázszámla meg a disznyóvágás. Az alábbiakban megpróbáljuk tudományos alapossággal feltérképezni a szatmári disznauvágás szociológiai és kulturálisantropológiai magasságait és mélységeit.

 

Alapból két fajta disznauvágást különböztetünk meg:

 • Falusi disznauvágás, melynek logikus magyarázata az, hogy a disznók és nagymama élőhelye általában a rurális környezet. Ebbe a kakaskukorékolás által tarkított, álmos ködös reggelbe érkezik meg a városon élő fijam és menyem, az onokával és párjával, gondolom tudjátok kiről van szó, hát persze hogy Ionel és szíve bulinája, Juliska pillogtat a Logán hátsó ülésén. Csomagtartóban reálos plászák, benne minden jó és szép dolog, fűszerek, frisskenyér, tészta (azaz süti), kaula (narancsos), ugorka (bóti), és egyéb finomságok az alimentárából. A városi ótó kerregő hangjára kifutnak a rokonok, csak a házigazda marad a hátsóudvarban, mivel fontosabb dolga is van.
 • Városi disznóvágás, hasonlóan a parkour vagy az utcán köpködés típusú extrémsportokhoz, ez is az ősi szokások modern keretbe ágyazásáról szól. A „levadászom, hazaviszem” törzsi szellemisége itt annyival egészül ki, hogy „úgyis ott a garázs, ótónk úgysincs”, így kerül a tömházdzsungel kellős közepébe, egy fehér papuk dácsiában, egy szombati hajnalon a Dög. Hogy a fiatalok nyelvén fogalmazzak, a szkára üzenőfalán ahányan lájkolják a házigazda meghívóját, annyian vannak jelen.

 

Szereplők, mind a falusi, mind a városi környezetben:

 1. a disznyót befogadó család, azaz: a beneficsiár, hogy közbeszerzésileg fogalmazzak. Anya kel a legkorábban, hogy odakészítse az eccájgokat, a vájlingokat, de a sózódézsát már apa hozza fel a pinecéből. Apa két dologért felel: a logisztikai kérdésekért, a javított incotermsszerint a disznyó leszállítása lehet EXW, DDU és néha DDP is, ne menjünk bele. Na meg a bor. Apa háziborát és pálinkáját MEG KELL KAUSTÓLNI, ha kérsz, ha nem, Ionel te meg nyápic van fijam ezért se vettek fel a faipariba.
 2. a szakértői stáb, röviden staff, crew vagy éppenséggel: a kisbarátok. Pirospozsgás arcukról, ósdi vicceikről és gumicsizmájukról könnyen felismerhetőek. Ők általában férfiak és csak az Apa Pálinkája miatt, meg baráti segítségnyújtásképpen jönnek át a szomszédból, vagy le a negyedikről. Az asszonyok ilyenkor több megabit per szekundum sebességű adatátvitelt folytatnak a Konyhában (ez falun: a nyárikonyha, városon: A konyha). Ameddig a szakértői stáb az alkoholt osztja, vicceskedve, rituálisan egy pohárból fogyasztva a célzóvizet, a női rohamosztag már fel is osztotta egymás között, ki pucolja a hagymát és ki húrolja a belet, ez mindig a Domináns Anyós feladata. A férfi szakértői stáb egyetlenegy tagja, az Import Menedzser az a rokon, akit csak azért hívtunk, mert tudja hol kell megszúrni a disznót. Néha bejön.
 3. a disznau, na az senkit sem érdekel. Meghótt oszt kész. Másfél órát kergettük, de nem baj. Tőccsé még Jauzsikám, mer nagyon fázok.
 4. a balfaszok, általában faluhelyen tűnnek ki és a fiatalabb generáció áldozati bárányai, akik csak interneten láttak ilyet és ha nem tudnak elbújni a belső szobába, akkor nagy zavarukban keresik a mobilon a játékokat. Ekkor általában le lesznek baszva a házigazda által. Másik eset, hogy az ügyesen vágott frizurájú, nyújorkeres ruházatú fiatalembert úgy berúgatják a szeniorok, hogy aztán majd pózol a képeken a disznófülivel, majd délután telehányja a nagymama stafírungos szekrényét. Tőccsé még Ferikém, mer naon melegem van.

 

És végül, A Folyamat.

 1. a disznau leszúrása. Barbár, ámbár mókás momentum, az elfogyasztott alkohollal egyenes arányban áll a pillanat hosszúsága. Nem ismerünk olyan embert kicsiny megyénkben, akinek ne lenne valami mulatságos disznóölős sztorija (kípzeld el, eccercsak felállt a disznó oszt szalutált, majd felült a Mauzsi biciklijére stb). Ha ezt elbaszod, több évig szívatnak majd a karácsonyi vendégségben. Városon ezt a mókás részt átugorják, egy másik helyen szúrják a dögöt, pedig imádjuk nézni a menekülő malackákat a tőtésparton.
 2. trancsérozás: egyes kutatók szerint egy gyomorba helyezett 1 kilotonnás bomba sem tudna nagyobb káoszt okozni, mint a fennebb említett Csáfaügyi Menedzser ámokfutása, ezért az 1-es pontnál ne nagyon erőltessük a negyedik pohár pájinkát. Ha bármilyen gikszer beüt, mondjuk a szakértői stáb nem tudja pontosan behatárolni a májat és a tüdőt, a válasz egyszerű: „Erzsikém, nyugodjá meg, a Jauzsi ezt így csinálja”
 3. ebédszünet, csakis a frissen kiszedett vagy lecsorgatott cuccokból, Juliska persze mán megint a belső szobában készül a román évharmadira. Akárcsak a középkorban, a nők és a gyerekek a faluban maradnak. Ionel te meg hozzad mán a pájinkát, mer sose lesz belőled presbiter az anyád pecsájába!  A férfiak esznek először, az asszonyok sápitoznak. A városi verzióban itt némi korlátozás lép érvénybe, mivel a lépcsőházat gyakrabban kell takarítani meg Flórika néni megint csúnyán néz a másodikról, ezért ott egy lájtosabb verziót adnak elő. Így kerül a városi garázs elé a kisasztal, amelyen Viorel, Géjza meg Günther békésen, állva falatoznak ameddig az asszonyok mindenki mástól elnézést kérnek hogy tiszta vér a lépcsőházajtó. A hagymás vér és bűrdarabkák mellett aktuálpolitikai témák is terítékre kerülnek.
 4. Feldolgozás, ebből is kétfajtát különböztetünk meg: a disznóalkatrészek illetve kortárs zeneművek feldolgozása, előbbit vájlingokban meg récseles fazekakban, utóbbit fütyörészve majd énekelve adja elő a férfikórus. Akárcsak az utódnemzésben, a férfiak szerepe  a dolgok előrehaladtával folyamatosan csökken, a lócán ülő alfahímek szeme előtt pedig boldog rajzásba kezd a női kolbászkommandó. Pohár a kézben, Ionelke fijam tőccsé mán hogy perzselném le azt a festett frizurádat, és indul a lépcsőházelőtti, békebeli nótaszó: „ez a vonat most van indulóóóóóóbaaaaaan, ha végigmegyek raaaajtadééééén”, és közkívánatra: “szatmári srácok vagyunk, dógozni nem akarunk” Juliska pedig zavartan kaparja az ipodját a hurkatöltő mellett.
 5. a konferenciák zárónyilatkozatának mintájára, itt is Géza bácsi a szomszéd teszi fel az i-re a pontot, mikor a lócáról felállva, cinkos mosollyal megjegyzi, hogy ennek a Juliskának bizony már formás a kis pop…. ekkor pedig az  üvöltő asszonyok véget vetnek a mesének és hazamennek a legények.
  Mindezt élvezzétek vizuálban, innen a Nyírségből, Zoltán nevű kedves olvasónknak és az Indexnek hála, nagyszerű színészek  előadásában:

  Boldog disznóvágást mindenkinek!