Harmadik híd, 10 millával drágább, maradhat? Apr20

Tags

Related Posts

Share This

Harmadik híd, 10 millával drágább, maradhat?

Tisztelt szatmári és chilecitói olvasóink, még a naplócskánk csecsemőkorában foglalkoztunk a harmadik híd kérdésével. Nem akarom magam bármilyen hídprófétaszerepben feltüntetni, de azért  egy mondatot kiragadnék az 5 hónappal ezelőtti bejegyzésünkből: “Sajnálatos tapasztalat az ilyen mega projektekkel kapcsolatban, (itt felsorolás), hogy az eredetihez képest minim dupla annyi idő alatt és dupla annyi pénzből készülnek el”. Ezt írtuk júliusban.

Aztán jött az ősz, a csúnya tél és szinte magamra borítom a forraltboros bögrét, mikor olvasom az ehhez kapcsolódó híreket: előszöris, a Polgármesteri Hivatal nagy dilemmában van a harmadik híddal kapcsolatban, írja a portálszeme. Hogy miért is?

A szitu röviden: a híd látványtervére versenyt írtak ki, ezt (és az 50.000RON-os fődíjat) az Iptana RT nyerte el, és vele a jogot, hogy ők készíthessék el a teljes dokumentációt és tehnikai rajzot, 2.1millió lejért azaz 500.000 euró plusz áfáért. A kivitelezés összköltségvetését 15-16 millió euróra saccolta a polgármester, gondolom az Iptana RT előzetes számításai alapján.

Aztán, a januári bejelentés csak úgy szárazan érkezik az arcunkba mint egy pofon a diszkó előtt: a projekt valódi költsége kicsit több, mint az előzőekben megjósolt, 15 millió euró helyett 27,5 millió euróba kerül, más források szerint 33-34 millió euróba. Paff.

 

Természetesen előfordult már a történelemben, sőt a vendéglátásban is gyakori hogy a csülök árát 100g-ra írják ki, majd kihoznak 180 grammot és te fizetsz 250-et, és úgy tudom, hogy minden projekt esetében van egy 10-15%os hibahatár, amely az előre nem látható talajsüllyedés, és egyéb nehézségek áthidalására szolgál.  Aztán, szokott lenni olyan is, hogy meglátod az autót a reklámban, hogy csak 8999 euró, leülsz az eladóval szemben, bekonfiguráljátok álmaid autóját és máris 15ezer fölött jársz a bőrüléssel, bőrkormánnyal együtt. És ez így van rendjén.

De 10 millió eurót tévedni? Miből kértétek a korlátot, aranyból? Itt is két magyarázatot találok elfogadhatónak: az egyik a jóhiszemű, mely szerint az Iptana elnézte, drágább az acél, a festék, a betonoszlopok behelyezése, stb. A másik magyarázat szerint felébredtek az adófizetők pénzén vállalkozó vállalkozók, hogy akkor hozok énis egy kis homokot, a tesvérem meg most vette ezt a területet itt a sarkon, erre kéne fusson a híd lába.

 

Miért vagyok ily szarkasztikus?
Előszöris azért, mert a kereskedelmi szférában már az is elfogadhatatlan hogy az épület / szállítás / tonna banán akár 1 euróval is drágább legyen, egyre nagyobb teret kap a just-in-time szállítás, ahol 5perc késésért már bünti jár, kérdezzétek meg a kamionos cimbiket.

Aztán, bár nincs betekintésünk a polgármesteri hivatal és az Iptana közötti szerződésbe, de ez a lemondó, “ez van, keressünk olcsóbb tervet” hozzáállás szúrja a szemem, arrébb oldalgunk mint a lagzikonyhán a kutya. Én nem fizetném ki nekik a félmillió eurós tanulmány egy részét, ha már 10 millió euróval elnézték a költségeket és emiatt szinte megvalósíthatatlanná vált a projekt. Na, lehet keresni a kibúvókat.

 

Ki hibázott még, a tervezőn és a megrendelőn kívűl? A lelkünk legmélyéből tisztelt helyi média és a “második nyilvánosság” is, azaz bloggerek meg észosztók meg fészbúkerek, például mi is. Mert annak idején csak annyit néztünk meg a googleben, hogy Iptana, de jó, hogy ez egy szakértő cég, viszont ha tovább görgettük volna az oldalakat, beleszaladtunk volna a szebeni repülőtéri szkándál, az autópálya, az apahidai terelőút és néhány más ügybe, amelyben hasonló tervezési kérdések és egymásramutogatások merülnek fel az Iptana tevékenységével kapcsolatban.

És, tisztelt helyi média, kövezzetek meg, de egy ilyen volumenű projekt megérdemelt volna egy komplex, háttérinformációkkal is megtámogatott anyagot, nem csak a sajtótájékoztató átiratát, kiegészítve azzal hogy “elmondta”, “örömét fejezte ki” és “sajnos nem lehetséges”. Igaz,  kell rajta dolgozni pár napot, és nem olyan egyszerű mint ValóVilág-híreket kopizni…

Szóval, elég rossz jele az évkezdésnek egy ilyen bejelentés, hát még a szétmállott, Kőmíves Kelemenéket is megszégyenítő Lucaciu utca, vagy a tektonikus gödörnek helyet adó Dorobanţilor utca. Úgy tűnik, lesz témánk a Dakar és a jövő hétvégi Showder Klub-est után is…