Tags

Related Posts

Share This

Indul a Szatmári valóságshow!

2011 első holnapi híre biztosan sokkolni fogja a közvéleményt: a két nemzetközi színvonalú szatmári tévécsatorna ezúttal saját gyártású műsort tervez a helyi, európai és közép-ázsiai piacokra, a népszerű reality-showk piacára is betörni készülő szatmáriságot népszerűsítve. A “Mulau Világ” név alatt futó műsorban a külföldön is bevált receptet néhány lokális elemmel vegyítik, így nem villába, hanem egy bekamerázott szolidáritöcii negyedbeli kétszobásba költöznek be a lakók.

A jelöltek kiválasztásakor a legfontosabb szempont, a dzsetbedzset szatmáriságon kívűl a társadalmi archetípusok reprezentációja, így kerül a jelöltek közé:

A háziasszony:  Erzsébet 55éves, háztartásbeli. Még annak idején le tudta magát nyugdíjaztatni a gyárból, azóta is rendszeresen viszi aspágát a komissziónak. Lakásában tökéletes rend uralkodik, a szekrényen a nippek szigorúan Nímetország felé néznek, mert ott lakik Jolán, a kisebbik huga, a nálánál 27 évvel idősebb Johannal lépcsőháztakarítási menedzserek.  Erzsébet (a villában kiderül a beceneve is) szereti a délutáni szappanoperák tragikumát, közben port törölget, minden vasárnap délben húslevest, szalmakrumplit és rántotthúst készít családjának, ígérete szerint a villában is a rendért és tisztaságért fog felelni, az iwiwen is rendszeresen megosztja képeit. Példaképe: Magdi anyus, az Örök.

 

A mesterember: Naghi Jauska, szintén az ötven feletti generációhoz tartozik, családapa, presbiter és mindenekelőtt okleveles esztergályos és glettelő. Állítása szerint a revolúció előtt minden vót, csak ösmerni kellett a cseferénél a motorina-reszponszábilt, jelenleg a pirosberekben gazdálkodik, paradicsomot és ugorkát termel 50 négyzetméteren. Garázsában a legfontosabb tehnikai és ütvefúró eszközök sorakoznak, meg egy kis házibor, néhány féltengely, festékesvedér és egy kerti szék. Biciklije és órája orosz, de egyik sem késik soha. A villában minden nagyobb revíziót, a csentrálától a laminált parkettig, meg tud javítani, viszont szekrényajtóbeállítást és disznóvágást csak kolegájával, Mauzsival vállal. Pirospozsgás arca és életbölcsessége számos vidám percet fog okozni a Mulau Villában.

 

Az ifjú pár: hát kis más lehetne, mint a naplócskánkban már szereplő Ionel és szíve választottja, Juliska. Ők a sárközi falunapon ismerkedtek meg, ahol Juliska éppen egy Ady-verset szavalt, Ionel pedig egy kabrió Oltcitból figyelte.  A múltkori incidens óta életük megváltozott, Ionel már bánja hogy nem ment ki unokatesvére után Portugáliába, mégis ideköti a lokálpatriotizmus meg az anyja tuti agyonverné ha megtudná. Juliska szabadidejében Kierkegaardot olvas, szereti az igényes zenét, Ionel pedig az olcsóbbwhisky-redbull kombóra esküszik, két jégkockával, kent pátruval.

 

Ionel amúgy belül érzelemmel teli, romantikus  srác, dehát a haverek nem csípik az ilyen frájereket úgyhogy a villában megpróbálja majd mindkét stílust egyenlő arányban képviselni.

 

A garzonierába való beköltözés még hátravan, ugyanis a többi karakter  kiválasztása még jelenleg is folyik a Decsebál híd sarkánál elhelyezett kisasztalnál. Utolsó infónk szerint beköltözésre vár egy igazi szatmári értelmiségi karakter továbbá egy helyi vállalkozó, akinek csak az emailcímét tudjuk hogy yahoo.com-ra végződik, és egy meglepetés-karakter, aki a sejtelmes Öcsi névre hallgat.

Hogy ki kerül még be a Mulau Villába, vajon meg tudja-e tanítani Jauzsi bá az esztergálás szépségeire a mocsok kölyköket, és hogy érdekli-e Juliskát az Erzsike málnadzsemes rizskókja, a következő holnapi hírből minden kiderül. Addigis, szurkolunk Gyenes Emánuel “Mani“-nak!