Lakodalom vanamiuc cánkba (1) Apr20

Tags

Related Posts

Share This

Lakodalom vanamiuc cánkba (1)

Tisztelt szatmári és jánkmajtisi olvasóink, a szatmári életfílinget feltérképező sorozatunkban eddig bemutatásra került a jau kis nyelvezet, a “fogyasszatok” jelszóval támadó karácsonyi vendégvárás, a szilveszteri petárdázás és a téli olimpiai játékokat helyettesítő disznóvágás is.

Van azonban egy olyan alkalom, amely minden dzsetbedzset szatmári életében egyszer elkövetkezik, akár fő- akár mellékszereplőként, ez pedig a lakodalom. Ami amúgy egy kurvanagy stressz, de végül önfeledt mulatérozásba fullad.  Kétrészes összeállításunk első részében a lakodalomhoz vezető rögös utat és a töltöttkáposztás előkészületeket térképezzük fel.

1. fejezet: a jánykérés

Az ifjú szerelmespár egymás kezét fogva ülnek a tőtésparton. A fijú szíve hangosabban ver mint ahogy a szomszéd a szőnyeget, és mivel idén nem tudnak eljutni Párizsba, hogy az Eiffel-torony tetejin kérje meg a jány kezét, ezért megigazítja tréningfelsőjét, bevesz egy visszajáróként kapott orbitot majd a Szamos barnás vizét kémlelő Juliska lába elé térdel: hozzámjössz feleségül? Juliska boldog, örömében elejti mobiltelefonját, de nem baj, úgyis átmegyünk kartelláról abonamentre!

Még egy kicsit tervezgetik a közös jövőt, hogy akkor most kell-e magyarigazolványhoz adeverinca, gondolatban búcsút intenek a Ionel hosszú szombat éjszakáinak a Zambarából, meg a falusi diszkók csizmában táncoló süldő kislányaitól, aztán irány a szülők!

2. fejezet: othol anyáéknál, azaz: kommunikáció

“Hova megyünk először, nálad vagy nálam?” A kérdés egyszerre stratégiai fontosságú lesz, hogy kinek szólsz először, mielőtt az iwiwenmegváltoztatod kapcsolatotok címkéjét. Persze, a jány anyukája nyer, aztán csak ülsz a konyhába a széken, bámulod a linóleumot, előtted apirospozsgás apuka, mellette a lilahajú anyuka otthonkában és fürdőköpenyben, dadogsz, ő megkínál tésztával, hogy fogyasszál, naaaa. Nyelved szorosan tapad a szájpadlásodhoz, mint a másnapos reggeleken, amikor már kóla nélkül ittad a viszkit. Kibököd, teccik tudni, szóval… …. ….  és megvan! Az apa reakciója századmásodperc alatt: akkor mit tőccsek neked, édesfijam! Anya még hápog pár percet, hogy micsoda meglepetés, majd a stafírung helyett előszed két listát: a meghívottak listája, és a fontosabb teendők. Azta mindenit, Jauzsi bácsi tessik még tőteni egy kis házibort, nagyon finom!

3. fejezet. lagzi előkészületek

Itt két kategória van, a “normál” és a “gyorsított” asszonyositási procedúra, annak függvényében, hogy domborodik-e már a pocó, vagy csak simán szeretik egymást a fiatalok. El kell mennyé fijam a paphoz. Jányom, asszony leszel, oszt mégse tudol ugorkát savanyitani? Első lépés, termet kell keresni, a vendéglista függvényében. Puccos helyekből van bőven, anya tudja mik az aktuális trendek, kinek a lánya kihez ment férjhez, apa pedig ismeri a tulaj apját az Unióból. A fiatalok bejárják az összes puccos helyet, az Ipele kantint, a svábház termét, a hotelek rendezvénytermét, faluhelyen persze sokkal eccerűbb: várja a fiatalokat a Kultúr. A termek adminisztrátora persze kedves, itt csak jó lagzik voltak, a mi szakácsnőnk a legjobb, most egy kicsit le van amortizálva a hely de kijaviccsuk, és a kulcsszó: “úgy csináljuk, hogy mindenkinek jó legyen!” Na, előleg. Anya megnyugodhat, van terem.

4. fejezet: rokonok meghívása.

Fijam, az anyád istenit hogy nem ismered a rokonságot! Hát a KisFeri aki katonatársam volt Giurgiuban, az mér ne jöhetne el? Na kisjányom, ahogy bemész Darócra, az első utca jobbra, amikor utoljára ott jártunk még ződ volt a kapu, na ott laknak az onokatestvéreid. Ők is Erzsikék. Dorelnek mi voltunk a jánya lagzijába, de száraz volt a rántotthús, tejóisten.

Meghívók készítése, szigorúan Corel8, szívecskés template, gyűrűk, két galamb, dombornyomás, mottó: “kezem kezedbe teszem, szívedet szívembe zárom” satöbbi. Kötelező szöveg: “Suceveanu Anikó és férje, Viorel” illetve “Árokszállási Zsombor és neje, Mirela” meghívják Önt és kedves családját …… és az azt követő ünnepi vacsorára, az Izsecse kantinba

Csókolom, akkor szeretettel meghívjuk Erzsike nénit és a kicsi Erzsikét és az egész családot. Jaaaajjj, de drágák vagytok, köszönjük a meghívást, na fogyasszatok már! És te, mivel foglalkozol? Azthiszem, ösmerem apádat. Dolgozott az Autonovánál? Hányas kompartimentbe? Milyen szép, mikor mindketten reformátusok! Ösmerem a papot, hát hogyne. Igyál még fijam egykis bort.

5. ruha és egyéb apróságok. Itt szétválik a szervezőcsapat, a PR-menedzser anyuka nyugodtan foglalkozhat a menüvel: “vajon mennyi tojássárgát kevernek ezek a majonézbe” “kisjányom, Erzsike néni hoz nyolc házityúkot. Sokkal jobbak, mint a gosztáti csirke”. Apuka a legégetőbb problémát  önmaga veti fel és önmaga oldja meg: “kell kétszáz liter házibor“. Egyszerű, nem?

Ebben a fejezetben érkeznek meg a legidiótább és leggiccsesebb ötletek is, a brazil szappanoperákból kölcsönvett eklektikus hangulatnak semmi nem lehet elrontója. A hosszú amerikai luxuskocsi nem tud befordulni a tizenhatosban a Muncsi utcába, a lovashintó szerteszijjelszarja a járdát, a csokiszökőkút az tuti, de a legfontosabb kérdés: a zenekar.

Aztán kisfijam nehogy ezt a DimmuBorgiros haveredet hívjad mert nem akarok szígyenbe maradni a rokonság előtt! Apád szerzett kétszáz liter házibort. Aztán kisjányom nehogy ezt a lila pinatakaró szoknyádat vedd fel, ha mentek a paphoz! Viselkedjél.

A menyasszonyi ruha kiválasztása hasonlóan kedves és megértő eladókon keresztül történik meg, mindenki kedveskedik, mert a zsebedben ott lapul a zsé, kisanyám. Öltöztetnek, a barátnőid nem nagyon merik megmondani hogy dundi vagy, szerintük inkább dögös. A kéthónapos procedúra eredménye szigorúan: az elsőnek kinézett ruha. Férfiak ezt péntek délután intézik, már ha nem fehér gigolóöltönyt varratnak, kizárólag pózoláshoz. Egy kis ízelítő a következő részből:

 

A következő fejezetben: a nagy nap. Hogyan áll össze a reggeli program? Ki sminkel kit? Mennyi maradt a háziborból? Hányra legyünk a templomnál? Melyik Szatmár legtöbbet promózott téglafala? Beérnek-e Erzsikéék a Daniszebi busszal?Melyik a legnépszerűbb lakodalmas muzsika? Ízlik-e majd a násznépnek a böffsaláta? Mindenre és a tortára is fény derül…hamarosan.